BALIK, OMEGA 3, SAĞLIK
Somon en sevdiğim balık çeşidi. Gayet yağlı bir balık ama bu sağlıklı yağlardan çok korkmamıza gerek yok :)
Ayrıca omega-3 seviyesi en yüksek balık türlerinden biri ve B vitamini, A vitamini, potasyum, selenyum, folik asit kaynağı.
Somon gibi diğer balıklarda çok değerli. Haftada 2 kez balık kuralı çok klişe gelse de araştırmalar bunu fazlasıyla doğruluyor. Yapılan araştırmalarda omega-3'ten zengin beslenen bireylerde kalp hastalıklarından ölme riski %95 oranında azalmıştır. Kalp hastalıkları riski ve kalp krizinden ölüm riski ise%50 oranında azalmıştır. Yeterli balık tüketiminde zihinsel fonksiyonların geliştiği, depresyon ve stres riskinin azaldığı gözlemlenmiştir. gebelik ve emziklilik döneminde de tüketim önemlidir. Gebelik sürecinde özellikle beyin ve göz fonksiyonları oluşumunda etkilidir. Gebeliğin son 3 ayında anne ve bebek arasında önemli ölçüde omega 3 aktarımı olur. Çocuklarda yetersiz balık tüketiminde hiperaktivite, stres, dikkat eksikliği gibi sorunlar oluşabilir.
Bunların dışında kanser, damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol, diyabet, tansiyon üzerinde de oldukça etkilidir.
Ee daha ne olsun! Daha genç, dinç ve sağlıklı olmak için Haftada 2 kez balık tüketin sloganıyla yazımı tamamlıyorum.
Bu arada pişirme yöntemi çok önemli çünkü güzelim balıklar yanlış pişirmeyle bir anda sağlıksız bir hal alabilir. En uygunu en temizi fırında pişirme yağda kızartıpta sağlıksız sağlıksız yemeyin yani.
Kaynakça:Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi
*Yalçın Kaya, Hünkar Avni Duyar, Mehmet Emin Erdem
Ondokuz Mayıs Üniversitesi,. Sinop Su Ürünleri Fakültesi, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Sinop, Türkiye
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder