10 Ekim 2016 Pazartesi




HASTAYSAN İÇ BİR TARHANA

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte herkeste bir grip bir nezle halleri. Hasta olunca da ya çorba ya da bitki çayı istiyoruz. Benim kışın ve hastayken ilk aklıma gelen çorba tarhana. Ev yapımı misss gibi :)

Tarhanayı içiyoruz içmesine de bir de besin içeriğine bakalım faydaları nelermiş :)

Tarhana laktik asit fermantasyonu sonucu oluşan bir besin bundan dolayıda sindirimi kolaydır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.  Besleyici ve doyurucu bir çorbadır. B grubu vitaminleri, folik asit, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini kaynağıdır. İçeriğindeki yoğurt protein değerini artırır. Glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı düşüktür. Beyaz un yerine tam buğday unuyla yapılırsa daha sağlıklı bir hal alır. Probiyotik özelliktedir fakat pişirme sırasında bu etkisini büyük ölçüde kaybetmektedir.

Tarhanayı pişirirken kıyma, nohut, mercimek gibi besinleri ilave ederek besleyiciliğini katlayabilirsiniz.

Tarhananın kurutma aşaması besin değeri kaybı açısından oldukça önemli kurutma sırasında direk güneşle temas ederse büyük ölçüde B ve C vitamini kaybı olur. En iyi kurutma yöntemi üzerine tülbent serip gölgede hava akışının olduğu bir ortamda kurutmaktır.

Tarhana Tarifi

1 kg Kırmızı biber
1 kg Kuru soğan
1 kg Domates
1 demet Maydanoz
1 kg Yağsız süzme yoğurt
5 kg Un 
Tuz

Tüm sebzeler doğranır, haşlanır ve kevgirden geçirilir. Ilıyınca süzme yoğurt, tuz ve un ilave edilir. Uygun kıvama gelinceye kadar yoğurulur ve 4 gün tencerede mayalanmak üzere bekletilir. Daha sonra bezin üstüne dökülür kurumaya bırakılır ve kurudukça ufalanır. Bezin üstüne serildikten sonra gün içerisinde tarhananız hazır olacaktır.

Afiyet olsun. Şifa olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder