MANTAR VE ÇORBASI
Mantar yemek açısından oldukça türetilebilen bir besin. Çorba, yemek ve makarna sosu olarak, pizzanın üstüne, böreklerin içine pek çok yerde kullanılabilir. Gelelim mantarın besin içeriğine ;
Mantar B vitaminleri, potasyum ve selenyum açısından zengindir.
D vitamini çok az besinde bulundur. Mantar D vitamini içeren nadir besinlerden biridir. Antioksidan etkilidir. Lif içeriği yüksektir. Yaklaşık %85-90'ı sudur. İçeriğindeki sağlıklı yağ asitleri sayesinde prostat kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
! Mantar pürinden zengin bir besindir. Dolayısıyla ürik asit seviyeleri yüksek olan kişiler yani böbrek taşı olanlar ve gut hastaları ölçülü bir şekilde tüketmelidir.
FİTİNG MANTAR ÇORBASI
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tam buğday unu
5-6 adet mantar
1 litre süt
Pulbiber, kekik, tuz
Soğanlar doğranır ve kavrulur. Mantarlar doğranır ve soğanlara ilave edilir. Un eklenir ve kavrulur. Süt eklenir ve kaynamaya başlayınca baharatlar ilave edilir.
! Mantar çorbası genelde kremalı tüketiliyor. Kremalı haliyle gereksiz yağ deposu ve kalori bombası haline dönüşüyor. Bu tarifte hem yağ oranı düşük, hem besleyici hem de 1 porsiyonu (1 kepçe) sadece 65-70 kalori !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder